9η ΜΑΙΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ 

Συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης 

Ευχόμαστε στην Ευρώπη Χρόνια Πολλά!!!

Τα στελέχη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Ενημέρωσης Europe Direct Καρδίτσας θέλοντας να γιορτάσουν την Ημέρα της Ευρώπης αλλά και τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης μοίρασαν έντυπο ενημερωτικό φυλλάδιο. 

Στην είσοδο του Κέντρου υπήρχε όλη την ημέρα stand, από όπου διανέμονταν ενημερωτικό υλικό αναφορικά με τη γιορτή και τη σημασία της ημέρας,τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

Το κοινό ενημερώθηκε για την αξία της έννοιας του Ευρωπαίου Πολίτη και τα στελέχη του Κέντρου συνομίλησαν με το κοινό για την πορεία της ΕΕ μέσα στην ιστορία, τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες του σήμερα. Φωτογραφίες | Facebook


 9 M img  

Με αφορμή την 9η Μαϊου, αλλά και τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης διοργανώνεται πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Το Europe Direct Καρδίτσας θα διανέμει στις 9 Μαϊου έντυπο ενημερωτικό υλικό αναφορικά με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

Η Ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής <<Διακήρυξης Σουμάν>> που θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Γιατί γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης;

Η Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής http://europa.eu/about-eu/basic-information/symbols/europe-day/schuman-declaration/index_el.htm"> «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

60ή επέτειος των Συνθηκών της Ρώμης

Πριν από εξήντα χρόνια στη Ρώμη, τέθηκαν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γνωρίζουμε σήμερα, σηματοδοτώντας την αρχή της πλέον μακροχρόνιας περιόδου ειρήνης στην ιστορία της Ευρώπης. Οι Συνθήκες της Ρώμης θέσπισαν μια κοινή αγορά, στην οποία τα πρόσωπα, τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, και δημιούργησαν προϋποθέσεις σταθερότητας και ευημερίας για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Με την ευκαιρία αυτής της επετείου, η Ευρώπη αναλογίζεται με υπερηφάνεια το παρελθόν της και ατενίζει με ελπίδα το μέλλον. Σε διάστημα 60 ετών, οικοδομήσαμε μια Ένωση που προωθεί την ειρηνική συνεργασία, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών και λαών. Σήμερα, εναπόκειται σε μας να σχεδιάσουμε ένα κοινό και καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη.

 

  

eur.etos.politon

ec representation

button ep2 el

logo20ket

logo teameurope

  logo Teachers4Europe

button teacherscorner el

oikonomiki krisi

eu

Eurostat

Eurobarometer

epso el

EURES